top of page

OVER KARATE

Vertrouwen. Kracht. Je mannetje staan.

Als je het beste in jezelf naar boven wilt halen, ben je hier aan het juiste adres. Bij de Kyokushin Fight Academy geloven we dat de krijgersgeest draait om het veranderen van je lichaam en geest in een plek met fysieke en mentale kracht, samen met een winnende mentaliteit, zowel bij de trainingen als in het leven. Als je je hart in zelfverdediging zet, zul je dit allemaal gaan ontdekken — en nog veel meer.

We geven al karatelessen vanaf 3 jaar!
De Oprichter van Kyokushin Karate: Mas Oyama.

OPRICHTER & GESCHIEDENIS

Kyokushin Karate

Sosai Masutatsu (Mas) Oyama, de grondlegger van het Kyokushin Karate, werd in 1923 in Zuid-Korea geboren. Hij begon zijn levenslange reis langs de Martial Way toen hij op negenjarige leeftijd op de boerderij van zijn zus in Mantsjoerije (Zuid-China) in contact kwam met “Eighteen Hands” een Zuid-Chinese vorm van Kempo. Op 12-jarige leeftijd keerde hij terug naar Korea, en vervolgde hij zijn opleiding in Koreaans Kempo.



In 1938 kwam Mas Oyama, 15 jaar oud op dat moment, naar Japan om te trainen als vlieger en tegelijkertijd martial arts-training te volgen door deel te nemen aan judo en boksen. Kort daarna begon hij te trainen in de dojo van Gichin Funakoshi(grondlegger van Shotokan Karate). Mas Oyama's training vorderde zo snel dat hij, op 17-jarige leeftijd, Nidan (tweede Dan) behaalde, en op de leeftijd van 20 Yondan (4e Dan)in Shotokan Karate. In die tijd had Mas Oyama ook een grote interesse in judo, en in minder dan vier jaar behaalde hij ook hier de rang van Yondan.

Masutatsu Oyama ontmoette op 23-jarige leeftijd Eiji Yoshikawa, de auteur van "Musashi". Oyama, die gefascineerd was door het boek en de auteur, begon te begrijpen wat de "Bushido" -code behelste. De code die werd nageleefd door de samurai. Oyama ging naar Minobu om zich verder te ontwikkelen. Omdat Minamoto Musashi hier het zwaardvechten ontwikkelde, koos hij bewust voor deze berg als trainingslocatie. Na 14 maanden werd hij gedwongen de berg te verlaten. Een paar maanden later nam Oyama deel aan de eerste vechtsportwedstrijd na de Tweede Wereldoorlog en hij won deze ook. Ondanks de overwinning voelde hij nog steeds dat hij de drie jaar durende bergtraining moest voltooien. Deze keer koos hij Kiyozumi Mountain als zijn spirituele omgeving.



Oyama’s training op deze berg was erg zwaar. Hij trainde 12 uur per dag om zijn stijl te perfectioneren. Hij sloeg rivierrotsen met zijn blote handen kapot, oefende vaardigheden onder koude watervallen, gebruikte bomen als trap / stootmatten en sprong over snelgroeiende planten. Daarnaast besteedde hij elke dag tijd aan het leren van klassieke vechtsporten, zen en filosofie.

In de jaren vijftig begon Mas Oyama zijn kracht en vaardigheden te demonstreren door met de stieren te vechten. In totaal sloeg hij 52 stieren, waarvan er drie onmiddellijk werden gedood door 1 slag, en 49 van wiens hoorns hij vertrok met shuto (meshand) slagen. In 1952 reisde Mas Oyama een jaar door de Verenigde Staten en zond hij zijn karate live uit op de nationale televisie. In de daaropvolgende jaren nam hij alle uitdagers aan (circa 270). Hij versloeg de meeste tegenstanders met slechts één techniek. Een gevecht duurde nooit langer dan drie minuten en zelden langer dan een paar seconden.



De vechtkunst van Oyama was gebaseerd op het principe van de samoerai. "Ichi geki hissatsu", of "één aanval, zekere dood". Als hij tot je doordrong, was het gevecht voorbij. Als hij je sloeg, brak je - als je zijn stoot blokkeerde, was je arm gebroken of ontwricht, als je hem niet blokkeerde, was je rib gebroken Vanwege zijn kracht en vaardigheid noemde men hem “de Godhand”

Mas Oyama was een man die andere stijlen observeerde alle technieken die nuttig zouden zijn in een gevecht toepasten in zijn karate. Op deze manier is Kyokushin Karate geëvolueerd tot een van de krachtigste vechtsporten ter wereld. Het werd al snel "The strongest karate" genoemd, niet alleen vanwege de ongelooflijke kracht en uithoudingsvermogen die Mas Oyama presenteerde, maar ook vanwege de strikte eisen van training en competitie.



Om zijn capaciteiten te testen, besloot Mas Oyama om in drie dagen een driehonderd man kumite uit te voeren. Hij koos de sterkste studenten in de dojo om hem een voor een te bevechten. Nadat ze hem om de beurt bevochten hadden, begonnen ze weer vanaf het begin totdat ze driehonderd gevechten hadden voltooid. In drie dagen moest elke student Oyama ongeveer vier keer onder ogen zien, hoewel sommigen de eerste dag niet haalden vanwege de krachtige slagen van Oyama. Hij versloeg al zijn tegenstanders, met vastberadenheid, maar raakte wel geblesseerd. Volgens de legende was Oyama zelfs bereid om deel te nemen aan een vierde dag, maar geen enkele tegenstander wilde of kon daaraan deelnemen door uitputting en blessures.

Mas Oyama (een niet-roker) stierf in 1994 aan longkanker.

Sinds de oprichting heeft Kyokushin Karate zich verspreid over meer dan 120 landen en heeft het 12 miljoen beoefenaars, waardoor het uitgegroeid is tot een van de grootste vechtsportstijlen ter wereld is.

Het Kyokushin Karate van Sosai Mas Oyama wordt beschouwd als een van de lichamelijk hardste vechtsporten. Kyokushin betekent letterlijk; uiterste, waarheid en samenwerking. Daarnaast zijn respect en discipline zeer belangrijke pijlers. Deze pijlers breng je in in je dagelijkse leven zodat Kyokushin ook een deel van jouw leven wordt en ze zullen ongetwijfeld een positieve bijdrage leveren!

KIHON, KATA EN KUMITE

Sosai Oyama sprak de volgende woorden over Kihon, Kata en Kumite:

“One should think of Karate as a language – The Kihon can be thought of as the letters of the alphabet, the Kata will be the equivalent of words and sentences, and the Kumite will be analogous to conversations”

Kihon

Wanneer er in het kyokushin karate wordt gesproken over de kihon, worden alle basis technieken bedoeld. Het is de harde kern waar alles uit opgebouwd wordt. De kihon omvat alle standen (dachi), aanvallen (uchi), blokken (uke), bewegingen (ido), stoottechnieken (tsuki) en traptechnieken (geri) van het kyokushin karate. Het zijn de statische basistechnieken, die na verloop van tijd steeds krachtiger en steeds scherper worden. Herhaling van deze technieken is daarom ook van uiterst belang om je te verbeteren als karateka.

karate-4002687__340.webp

Kata

Kata kan gezien worden als een gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander. Door de beoefening van kata, worden coordinatie, ademhaling en concentratie ontwikkelt. Wanneer goed uitgevoerd, zal het veel kracht van het lichaam vergen. Kata is een zeer effectieve vorm van mentale en fysieke training, dat tot een bepaald punt zelfs in de categorie van meditatie zou kunnen vallen. Kata’s wordt onderverdeeld in Noordelijke en Zuidelijke kata’s. De Noordelijke kata’s gekarakteriseerd door de grote standen en technieken op grote afstand en de Zuidelijke kata’s gekarakteriseerd door de technieken op kleinere afstand en ronde (sierlijke) technieken.

The Northern Kata
Taikyoku sono Ichi, Ni and San
Pinan sono Ichi, Ni, San, Yon and Go
Yansu
Tsuki no Kata
Kanku Dai
Sushiho


The Southern Kata
Sanchin no Kata
Gekisai Dai and Sho
Tensho
Saiha
Seienchin
Garyu
Seipai

Kumite

Met Kumite wordt het gevecht bedoeld in Kyokushin Karate. Het is het uitvoeren van de technieken uit de kihon in een werkelijk gevecht. Door middel van randori (vechten met elkaar) en jiyu (tegen elkaar) kumite worden goede en sterke vechters gecreëerd. Een kyokushin karateka vecht “bare knuckle”. Dit betekend dat er geen handschoenen worden gebruikt tijdens het gevecht. Er kan wel getraind worden met protectie voor techniekverbetering.

Hoe meer je groeit als vechter, hoe meer je groeit als persoon. Een goede kyokushin vechter heeft een open, eerlijke uitstraling. Hij/zij zal voor geen uitdaging uit de weg gaan en altijd het uiterste geven, hoe moeilijk de situatie ook is. Dit geldt voor zowel een kyokushin partij, als in het leven. Hij/zij zal nooit opgeven en dat karakteriseert een echte kyokushin karateka.

DOEL VAN KARATE

Het ultieme doel van Karate is om een goede balans te vinden tussen lichaam en geest. Dit balans wordt gevormd door middel van fysiek en mentaal zware training. Elke training wordt er tot het uiterste gegaan om zo lichaam en geest te verbinden. Daarnaast trainen we om een karakter te ontwikkelen dat een positieve bijdrage levert aan de gemeenschap. Het soort karakter waar mensen trots op kunnen zijn, nooit agressief of aanvallend, altijd kalm, ambitieus en gedisciplineerd. Het gevecht eerder vermijden, dan aangaan. Dat is in grote lijnen het doel van Karate.

KYOKUSHIN SPIRIT

Kyokushin Spirit

"The heart of our karate is real fighting. There can be no proof without real fighting. Without proof there is no trust. Without trust there is no respect. This is a definition in the world of Martial Arts."

Kyokushin philosophy

Keep your head low (modesty), eyes high (ambition), mouth shut (serenity); base yourself on filial piety and benefit others.

Dojo Oath (Dojo Kun)

We will train our hearts and bodies for a firm unshaking spirit. We will pursue the true meaning of the Martial Way, So that in time, our senses may be alert. With true vigor, we will seek to cultivate a spirit of self denial. We will observe the rules of courtesy, respect our superiors, and refrain from violence. We will follow our god, and never foget the true virtue of humility. We will look upwards to wisdom and strength, not seeking other desires. All our lives, through the discipline of karate, we will seek to fulfill the true meaning of the kyokushin way.

The eleven mottoes of Mas Oyama

The Martial Way begins and ends with courtesy. Therefore, be properly and genuinely courteous at all times.

Following the Martial Way is like scaling a cliff – continue upwards without rest. It demands absolute and unfaltering devotion to the task at hand.

Strive to seize the initiative in all things, all the time guarding against actions stemming from selfish animosity or thoughtlessness.

Even for the Martial Artist, the place of money cannot be ignored. Yet one should be careful never to become attached to it.

The Martial Way is centred in posture. Strive to maintain correct posture at all times.

The Martial Way begins with one thousand days and is mastered after ten thousand days of training.

In the Martial Arts, introspection begets wisdom. Always see contemplation on your actions as an opportunity to improve.

The nature and purpose of the Martial Way is universal. All selfish desires should be roasted in the tempering fires of hard training.

The Martial Arts begin with a point and end in a circle. Straight lines stem from this principle.

The true essence of the Martial Way can only be realized through experience. Knowing this, learn never to fear its demands.

Always remember, in the Martial Arts the rewards of a confident and grateful heart are truly abundant.

bottom of page