top of page

Interview met Theo Gootjes

"Ga tot het uiterste en doe alles wat in je vermogen zit"

Theo Gootjes, geboren 30 juli 1946, is met een leeftijd van 76 jaar ons oudste lid. Maar dat houdt Theo absoluut niet tegen om er nog altijd keihard tegenaan te gaan bij alle karatetrainingen. En precies daarom zetten wij van de Kyokushin Fight Academy Theo graag in alle schijnwerpers.


Theo traint momenteel anderhalf jaar lang bij de Kyokushin Fight Academy en op een leeftijd als die van Theo is het natuurlijk niet gek dat Theo al het een en ander in de vechtsport heeft beoefend. "Ik heb judo gedaan, daar heb ik 33 jaar op gezeten en ben ik zwarte band 1e dan, dat heb ik behaald in 1972. Ik heb toen voor judo getraind bij Chris de Korte. Ik heb ook karate gedaan vroeger, ik begon toen bij Joop Verschoof, toen bij Loek Hollander, Aad Hagendoorn."


Niet alleen vechtsporten hebben Theo's aandacht gehad. Zo heeft Theo namelijk ook het hardlopen, wielrennen en wandelsport beoefend. "Ik heb de Nijmeegse vierdaagse 97 keer gelopen. Ik denk niet dat ik hem nog een keer kan lopen. De laatste keer dat ik hem liep was in 2017 en toen kwam ik met pijn en moeite over de finish. Wandelen blijf ik nog wel doen".


Toen wij vroegen naar Theo's voorkeur aan de vechtsporten, begon Theo enthousiast zijn passie met ons te delen.

"Er ondervindt zoveel geestelijke training, je kan in de vechtsport echt je maximale vermogen uit jezelf halen, tot het uiterste gaan. Dat vind ik het mooiste".

Ook binnen de vechtsport heeft Theo zijn voorkeuren. "Ik kijk altijd graag mee met de Oosterse vechtsporten. Het liefst kijk ik naar films van Bruce Lee". Bruce Lee is Theo's grote voorbeeld in de vechtsporten. "Ik heb twee voorbeelden. Bruce Lee en Chuck Norris. Maar Bruce Lee is wel echt de beste. Bruce Lee heeft verschillende vechtsporten verbonden. Kung Fu en karate bijvoorbeeld.


Theo heeft nog altijd doelen voor zijn ogen. Zo vertelde hij lekker door wil blijven trainen en bezig blijven. Waar de meeste ouderen het rustiger aan doen, vooral in de vechtsport, is Theo nog zeker minimaal 3 keer per week aanwezig om fanatiek te trainen. "Op zolder heb ik een paar attributen nagebouwd zodat ik lekker kan blijven trainen. In de achtertuin heb ik ook een boks zak staan om in vrije tijd op los te gaan. Maar het is heel belangrijk in de vechtsport om je eigen grenzen te kennen."


Karate is met de jaren veel veranderd. Theo heeft veel van de veranderingen mogen meemaken. "De sport is veiliger en beter. Dat vind ik een goede vooruitgang. Vroeger als je dan iets niet goed uitvoerde, had ik een leraar die dan achter je al klaar stond met een bamboerietje."


Na anderhalf jaar heeft Theo al een hele hoop meegemaakt bij de Academy. Maar er is dan toch één speciaal moment dat bij Theo gebleven is. "Het mooiste moment hangt daar aan de muur." Theo wijst vervolgens naar zijn ingelijste erecertificaat. Theo vond zichzelf niet waardig genoeg om examen te doen voor de rode band, omdat hij niet alle kata's beheerste en voldeed aan alle exameneisen. "En tot mijn uiterste verrassing werd ik tijdens de examenuitreiking opgeroepen om het erecertificaat met de rood/zwarte band te ontvangen.” Een band die niet bestaat in het kyokushin karate, maar speciaal ontworpen is voor Theo. “Normaal sta ik niet snel zonder woorden, maar op dat moment sloeg ik helemaal dicht. Mijn zoon verklaarde me ook voor gek dat ik dit doorzette. Maar ik zeg altijd, het maakt niet uit wat voor sport je doet, je moet altijd goed blijven luisteren naar je lichaam. Dat waardeer ik ook aan hoofdtrainer Vijay, want als het even niet gaat mag ik altijd rustig even langs de kant zitten. Ook dat mag niet altijd in andere vechtsportscholen."

"Het maakt niet uit wat voor sport je doet, je moet altijd goed blijven luisteren naar je lichaam."

Ten slotte vroegen we naar Theo's spreuk waar hij naar leeft. "Ga tot het uiterste en doe alles wat in je vermogen zit." Ook had Theo nog een laatste advies voor startende sporters: "Ook door goed te kijken, kan je een sport bestuderen. Ik heb eerst een heel jaar meegekeken bij de Academy voordat ik meedeed. Door alleen te kijken leer je al een hele hoop."

Ook door goed te kijken, kan je een sport bestuderen."


Dit interview is afgenomen door het redactieteam van de Kyokushin Fight Academy op 18 november 2022 onder leiding van Ryan Schoonhoven. Voor verdere publicatie graag mailen naar redactie@kyokushinfightacademy.nl

89 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page