top of page

De Ware Geest van Kyokushin: Een Discussie over Uitdaging en Eerlijkheid

Welkom bij de Kyokushin Fight Academy, waar we niet alleen fysieke kracht en techniek beoefenen, maar ook de diepere filosofie en geest van Kyokushin Karate verkennen. Vandaag duiken we in een onderwerp dat vaak voor verhitte discussies zorgt: de Kyokushinkai "spirit". Wat betekent dit werkelijk en hoe vertaalt het zich naar bijvoorbeeld onze examens en het examensparren?

 

De Betekenis van Kyokushinkai

Kyokushinkai betekent letterlijk "de uiterste waarheid". Dit roept de vraag op: wat is deze uiterste waarheid? Vaak wordt dit geïnterpreteerd als het bereiken van je persoonlijke limiet en daar voorbij gaan. In de context van onze trainingen en examens, zien we dit terug in de intense fysieke en mentale uitdagingen die we aangaan. Maar houdt het letterlijk neergaan en weer opstaan, ondanks je grenzen, de essentie van deze waarheid in?

 

De Rol van het Examenvechten

Bij Kyokushin examens zie je vaak vechters die tot het uiterste gedreven worden. Blauwe plekken, vermoeidheid en soms onvermogen om zelf nog op de been te blijven zijn geen zeldzaamheid. Maar wat is het doel van deze intensiteit? Is het werkelijk de bedoeling om je fysieke en mentale grenzen te overschrijden, zelfs als dit betekent dat je nauwelijks nog in staat bent om je technieken uit te voeren?


Wij bij de Kyokushin Fight Academy geloven dat het examen een platform moet zijn waar je de technieken en vooruitgang kunt laten zien die je in de afgelopen jaren hebt opgebouwd. Het gaat niet alleen om overleven, maar juist om het demonstreren van wat je geleerd hebt. De focus zou moeten liggen op vaardigheid en techniek, niet alleen op brute kracht en uithoudingsvermogen.

 

Competitie versus Examens

Als je graag hard wil sparren en je wil meten met anderen om te laten zien dat je de beste bent, dan is competitie de juiste plek voor jou. Daar wordt het ware vechtinstinct getest en kun je jezelf bewijzen als kampioen. Maar tijdens examens moet de nadruk liggen op het laten zien van je ontwikkeling en bekwaamheid in Kyokushin.


Stel je voor dat iemand 30 partijen moet sparren voor zijn examen en na 20 partijen tegenover 10 kersverse wedstrijdvechters wordt gezet. Als diegene weinig ervaring heeft met wedstrijden, is dat dan wel een eerlijke strijd? En reflecteert dit de Kyokushinkai spirit op de juiste manier?

 

De Kern van de Kyokushinkai Spirit

Eerlijkheid en rechtvaardigheid zijn cruciale onderdelen van de Kyokushinkai spirit. Een eerlijk gevecht houdt rekening met de context en capaciteiten van elke vechter. Als het doel is om vooruitgang en techniek te laten zien, dan moeten de omstandigheden dit mogelijk maken. De ultieme waarheid is niet alleen jezelf te pushen tot het uiterste, maar ook het erkennen van je eigen ontwikkeling en de eerlijke evaluatie daarvan.


Laten we deze discussie voortzetten binnen onze karate community. Wat betekent de Kyokushinkai spirit voor jou? We nodigen iedereen uit om hun mening en ervaringen te delen, zodat we samen kunnen blijven groeien en de ware betekenis van Kyokushin kunnen blijven ontdekken.

 

Osu!

38 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page