top of page

KYOKUSHINKAI KARATE - EEN TIJDLOZE SPORT

Vechtsporten geven je de tool om aanwezig en gefocust te blijven terwijl je in het oog van de storm staat. Het is dit zelfbewustzijn dat je in staat stelt om de beste beslissingen te nemen in stressvolle situaties en om jezelf te verdedigen wanneer dat nodig is. In dit artikel wordt er ingezoomd op de Oosterse krijgskunst kyokushin karate.


Kyokushin karate is zonder twijfel één van ‘s werelds hardste en meest Spartaanse vechtsporten. Beoefenaars van deze sport, karateka’s, worden getraind om een optimale balans te vinden tussen lichaam en geest. Dit balans wordt gevormd door middel van fysiek en mentaal zware uitputtende training. Elke training wordt er tot het uiterste gegaan om zo lichaam en geest te verbinden. Daarnaast wordt er getraind om een karakter te ontwikkelen dat een positieve bijdrage levert aan de gemeenschap. Het soort karakter waar men trots op kan zijn, nooit agressief of aanvallend, altijd kalm, ambitieus en gedisciplineerd. Het gevecht eerder vermijden, dan aangaan.


Kihon, kata en kumite vormen de drie basisbeginselen van het kyokushinkai karate. De grondlegger van het kyokushin karate, Masutatstu Oyama, sprak hier de volgende woorden over:


“One should think of Karate as a language – The Kihon can be thought of as the letters of the alphabet, the Kata will be the equivalent of words and sentences, and the Kumite will be analogous to conversations”


Wanneer er in het kyokushin karate wordt gesproken over de kihon, worden alle basis technieken bedoeld. Het is de harde kern waar alles uit opgebouwd wordt. De kihon omvat alle standen (dachi), aanvallen (uchi), blokken (uke), bewegingen (ido), stoottechnieken (tsuki) en traptechnieken (geri) van het kyokushin karate. Het zijn de statische basistechnieken, die na verloop van tijd steeds krachtiger en steeds scherper worden. Herhaling van deze technieken is daarom ook van uiterst belang om je te verbeteren als karateka.


Kata kan gezien worden als een gevecht tegen een denkbeeldige tegenstander. Door de beoefening van kata, worden coördinatie, ademhaling en concentratie ontwikkelt. Wanneer goed uitgevoerd, zal het veel kracht van het lichaam vergen. Kata is een zeer effectieve vorm van mentale en fysieke training, dat tot een bepaald punt zelfs in de categorie van meditatie zou kunnen vallen. Kata’s wordt onderverdeeld in Noordelijke en Zuidelijke kata’s. De Noordelijke kata’s gekarakteriseerd door de grote standen en technieken op grote afstand en de Zuidelijke kata’s gekarakteriseerd door de technieken op kleinere afstand en ronde (sierlijke) technieken.

Met Kumite wordt het gevecht bedoeld in Kyokushin Karate. Het is het uitvoeren van de technieken uit de kihon in een werkelijk gevecht. Door middel van randori (vechten met elkaar) en jiyu (tegen elkaar) kumite worden goede en sterke vechters gecreëerd. Een kyokushin karateka vecht “bare knuckle”. Dit betekent dat er geen handschoenen worden gebruikt tijdens het gevecht. Er kan wel getraind worden met protectie voor techniekverbetering. Hoe meer je groeit als vechter, hoe meer je groeit als persoon. Een goede kyokushin vechter heeft een open, eerlijke uitstraling. Hij/zij zal voor geen enkele uitdaging uit de weg gaan en altijd tot het uiterste gaan, hoe moeilijk de situatie ook is. Dit geldt voor zowel een kyokushin partij, als in het leven. Hij/zij zal nooit opgeven en dat karakteriseert een echte kyokushin karateka.


Een artikel geschreven door sportschoolhouder en hoofdtrainer van de Kyokushin Fight Academy – Vijay Nanhoe23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page